Gam-Jensen.dk: Discus i Danmark
 symphysodon discus - en side om akvariets konge og mest sagnomspundne fisk

Besøg Tropefisk - alt til den kræsne akvarist...

 ————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
 genveje: Test af varmelegemer | Artikler | Vejledninger | Debatfora | Køb & salg | NYHEDSBREV
 Forsiden
- Om mig | Akvarier
- Kontaktinformation
- Gode links | Søg

 Forbrugertests
- Varmelegemer

 Artikler
- Indkøb
- Dyre discus
- Prydakvariet
- Trives dine discus
- Opdræt (1) | (2)
- Sygdom
- Centralfilter (1) | (2)
- Biologisk filtrering

- Optimal pH-værdi
- Fisk eller ferie?
- Når du flytter

 Vejledninger
- Gode råd
- Factsheet
- Foder og fodring
- Opskrifter
- Filtrering
- Vandværdier
- Mild varmekur
- Hård varmekur
- Saltkur

- Medicinering
- Journal
- Billig pH-sænker
- Leksikon (Q&A)

 Discus-galleri
- Databasen
- Still-billeder
- Videoklip


 Spørg bare løs
- Debatten
- Discusklubbens debat


 Min salgsliste
- Ønskelisten
NY
- Køb, salg og bytte


Discus og nytår
- af Kim Gam-Jensen

Noget, de færreste vel forbinder med fisk, er årsskiftet. Tænker vi endelig på dyr og nytår, er det som regel hunde, katte og fugle. Men holder du discus eller andre akvariefisk, kan det faktisk være en god idé at tænke sig om en ekstra gang.

Som du måske allerede er klar over, har fisk en udmærket fornemmelse for, når der sker noget usædvanligt. Det kan være en rystelse tæt ved akvariet, eventuelt forårsaget af en høj lyd. Det er et problem for de færreste fisk, men for discus kan en hel dag og aften med fyrværkeri faktisk virke meget stressende - især hvis det foregår tæt ved akvariet.

På samme måde forholder det sig med lys. Forestil dig, at du selv ligger i soveværelset og er tæt på at blunde hen. Pludselig lyser en lommelygte kraftigt ind i øjnene på det. Sådan må discus have det, når vi fyrer skyts af, lige uden for vinduerne. Men der er faktisk nogle meget simple regler, så du undgår - eller minimerer - det stress, der eventuelt kan opstå:

 1. Sørg for at fodre så tidligt på dagen som muligt. Gerne to gange inden middag.
   
 2. Dæk akvariet til allerede over middag med et tykt, tætsluttende mørkt tæppe. Brug evt. sejlgarn til at binde det fast til understellet eller bordet, således at intet lys slipper ind. Lad blot lyset være tændt hele aftenen og natten.
   
 3. Sørg for at fyre nytårsskyts af, så lydbølgerne har svært ved at forplante sig til akvariet - altså så langt væk fra vinduer og mure som muligt.
   
 4. Lad være med at vise dine gæster, hvor "håndtamme" dine fisk er - især lige før midnat. På den måde undgår du også at vælte akvariet.
   
 5. Om muligt, så undlad at affyre bordbomber i samme rum som dine akvarier står. Hold meget gerne festen i et andet rum.
   
 6. Sluk lyset hele næste dag og undlad at fodre. Tænd lyset om aftenen i nogle få timer og fodr en smule. Dagen efter genoptager du dine normale rytmer.

Sandsynligvis sker der ikke noget, selvom du ikke følger ovenstående råd, men omvendt er der ingen grund til at risikere 2-3 dages stress, når det hele klares med lidt omtanke og højst 10 minutters ekstra arbejde.

God fornøjelse og rigtig godt nytår!